Uit de Lokerse gemeenteraad: zonnepanelen, zendmasten en verkeer

LOKEREN. Voor de jongste gemeenteraadszitting van 30 november stonden 44 punten op de agenda van de openbare zitting. Toch waren deze na iets meer dan één uur alle afgehandeld. Enkele punten zijn niettemin vermeldenswaard.

Lokeren tekent niet in op kapitaalsverhoging IMEWO

IMEWO biedt het stadsbestuur de gelegenheid in te tekenen op een kapitaalsverhoging ten bedragen van ruim 1.482.000 euro. Het schepencollege stelde de gemeenteraad voor om niet op dit voorstel in te gaan. Burgemeester Anthuenis lichtte nog toe, dat de constructie volgens dewelke deze kapitaalsverhoging zou moeten gebeuren niet zonder risico is, en dat het netto-rendement voor de stad slechts 1,88% zou gaan bedragen. In deze tijden van crisis en met de begroting 2010 voor ogen is het volgens de burgemeester een veel beter idee om de desbetreffende som voor andere bestedingen beschikbaar te houden. Met enkel de onthouding door de SPA-fractie, stemden alle andere raadsleden tegen intekening op de kapitaalsverhoging.

 

Zonnepanelen op Sporting-stadion

De nv Stadion Daknam vraagt toelating aan de stad Lokeren om fotovoltaïsche zonnepanelen te plaatsen op de Laurenti-feestzaal, en later ook op andere daken in het stadion. De gemeenteraad verklaarde zich unaniem akkoord.

 

Mobistar-zendmast bij stadsmagazijn

Mobistar wenst een perceeltje grond te huren om een zendmast te plaatsen op de terreinen van het stadsmagazijn in de Weverslaan. De gemeenteraad was unaniem akkoord. De huurder moet wel bewijzen te beschikken over alle nodige vergunningen en toelatingen, en dient te voldoen aan de vereiste wettelijke conformiteitsproeven.

 

Op de Durme worden horeca-vaartuigen geweerd

Vaartuigen, die in het centrum permanent op de Durme aangemeerd liggen voor uitbating van een horeca- of andere handelszaak, kunnen af en toe overlast en problemen veroorzaken. Enerzijds zijn er toegankelijkheidsproblemen: langs de ene oever bevindt zich het park, langs de andere oever bevindt zich de drukke Durmelaan, waar geen aangelegd voetpad aan de waterkant ligt.
Anderzijds bestaat er voor horeca-vaartuigen een heel specifieke brandveiligheidsproblematiek. Overigens vindt men zeer kortbij in het centrum tal van horecazaken. De gemeenteraad keurde een ontwerp van politieverordening goed, om dergelijke activiteit te verbieden op de Durme tussen de brug bij het postkantoor en de spoorwegbrug bij park Ter Beuken. Het reglement geldt niet alleen horeca-vaartuigen, maar eventueel ook andere permanente handelsactiviteit op aangemeerde boten. Burgemeester Anthuenis liet verstaan dat in voorkomend geval individueel beoordeeld zal worden wat het overlast-risico is.
Schepen Van Doorslaer liet nog opmerken, dat een aanwezig horeca-vaartuig langs de Durmelaan in den beginne eigenlijk toegelaten was om te fungeren als ruimte voor museum en fietsverhuur. Uiteindelijk evolueerde dat tot een horeca-zaak (die er overigens momenteel niet meer is).

 

Verkeer op en rond de Markt

Raadslid Fierens (SPA) stelde vast dat er onder de bevolking behoorlijk wat commotie is rond de proefopstelling voor verkeer op en rond de Markt. Daarbij vraagt hij zich af hoe en wanneer de Lokeraar hierover zijn mening kenbaar zal kunnen maken. Burgemeester Anthuenis antwoordde dat er momenteel verkeerstellingen aan de gang zijn; deze gaan gebundeld worden samen met de reeds ontvangen reacties van handelaars en andere inwoners. Het resultaat daarvan zal aan de Lokeraars kenbaar gemaakt worden, o.a. via de Info-krant. Volgens de burgemeester zal iedereen de mogelijkheid hebben om zijn mening te geven: schriftelijk, via e-mail, telefonisch…Ook daarover meer in één van de komende Info-kranten van de stad Lokeren. (jdw)