Doel 2020 vraagt behoud historische hoeves Kieldrecht
Halverwege januari werd met veel vertoon gestart met de afbraak van twee historische hoeves aan de Oud Arenberg 71 en 73. Actiegroep Doel 2020 kon na fel protest de afbraak laten stilleggen. Toch werd een 18de eeuwse schuur beschadigd. Volgens de raadsman van Doel 2020 zijn de sloopvergunningen verlopen. "Weliswaar werd van de schuur van Hof ter Walle de dakbedekking verwijderd en werd op het erf van de andere hoeve een bijgebouwtje gesloopt maar dat is volgens de wetgeving onvoldoende. Uit de aanvatting van de werking moet duidelijk de intentie blijken om het hele project door te zetten. En dat is hier duidelijk niet het geval.", woordvoerder Jan Creve weten die er meteen aan toevoegt dat de actiegroep hiervoor klacht heeft ingediend bij de Vlaamse Ombudsdienst. Bovendien hebben zowel de administratie Erfgoed als de gemeente Beveren de afbraak negatief geadviseerd.
Maar hoe moet het nu verder de hoeves in Kieldrecht? Het onderwerp kwam op de jongste gemeenteraad ter sprake. "Volgens burgemeester Van de Vijver heeft enkel Hof ter Walle erfgoedwaarde maar dat spreekt het Vlaams Instituut voor het Onroerend Erfgoed (VIOE) tegen", zegt Creve. "Het VIOE stelt dat Hof ter Walle een hoge erfgoedwaarde heeft en ook de ander hoeve architectuurhistorisch én historisch waardevol is." Dat is geen garantie voor een gezonde toekomst voor beide hoeves. "In zijn antwoord op de gemeenteraad antwoordde burgemeester Van de Vijver dat de schuur van Hof ter Walle wellicht zal afgebroken worden om ze vervolgens op een andere locatie weer op te bouwen. De Vlaamse Landmaatschappij die de omliggende natuurgebieden beheert wil dan weer het historische woonhuis ombouwen tot werfkeet, vergaderruimte en bezoekerscentrum", aldus Creve. Dergelijke plannen doen vraagtekens rijzen want beide hoeves moesten begin dit jaar dringend verdwijnen omdat ze te dicht bij een tijdelijk natuurgebied lagen. Dat is ook Doel 2020 niet ontgaan: "Een 18de eeuwse hoeve kan blijkbaar niet in de buurt van een natuurgebied maar een keet en bezoekerscentrum zou dan weer geen probleem zijn. Onbegrijpelijk!"
Beide, bewoonde, hoeves zijn nog intact en zijn een stille getuige van de Bevers-Zeeuwse poldergeschiedenis. Doel 2020 hoopt dat de gemeente zich wil inzetten voor het behoud van dit erfgoed. "Er is nog werk aan de winkel.", besluit Creve, "Uit het antwoord van burgemeester Van de Vijver blijkt dat het college amper op de hoogte is van de ontwikkelingen in het dossier. Beveren moet ook dringend werk maken van een erfgoedbeleid ter zake." (mb)