Voorleesweek in Basisschool Reynaerdijn met 400 nieuwe boeken

De leesbibliotheek voor het niveau-lezen was verouderd. De Vriendenkring van school heeft daarom beslist een nieuwe leesbibliotheek aan te kopen voor alle leerjaren. Het werden vijf verschillende houten boxen met telkens 16 tot 20 verschillende titels. In totaal worden ruim 400 boeken aan school geschonken ter waarde van 1.500 euro.
Omstreeks 9u30 zal de voorzitter van de Vriendenkring, Martin Lelie, deze leesbibliotheek over-handigen aan burgemeester Stany De Rechter . Vervolgens zullen de leerlingen tot 10u20 uit deze boekjes voorlezen voor hun vaste lees(groot)ouder.
andere activiteiten
Tijdens de voorleesweek worden ook andere activiteiten georganiseerd. De leerlingen van het 2e en 3e leerjaar, die reeds het hoogste leesniveau AVI-9 hebben bereikt, hebben ze voorbereid.
Warre, Arne en Fien uit het 2e leerjaar hebben een poppenkastspel in elkaar gestoken. Zij maakten zelf het decor en oefenden ijverig de tekst en het spel in. Tijdens de voorleesweek zullen zij het 1e en het 2e leerjaar verrassen met hun werk.
Nathalie, Emily, Merel, Janne, Zen, Jan, Ruben en Matthieu van het 3e leerjaar maakten samen een reuzenprentenboek en een Kamishibai. Het reuzenprentenboek is voor de 2e en 3e kleuterklas en zal in de voorleesweek gepresenteerd worden. Dit geldt ook voor de Kamishibai.
Kamishibai is een traditionele Japanse vertelvorm. 'Kami' betekent papier en 'shibai' betekent drama - papieren drama dus. Het gaat om een klein theatertje waarin grote tekeningen (A3) passen. Elk blad geeft een scène weer uit het verhaal. Een verteller verschuift de tekeningen, als ging het om een verstilde animatiefilm, en vertelt intussen het verhaal dat op de achterkant te lezen staat.
Het kamishibai-theatertje kan ook gemonteerd worden op de bagagedrager van een fiets. In Japan was dit een fietsend verteltheater een geweldig succes van de jaren '20 tot '50. Met de intrede van de televisie raakte kamishibai een beetje in de vergeethoek. De laatste jaren kent deze poëtische vorm van verteltheater een echte revival.
Kamishibai is een ook unieke werkvorm om in de klas op een speelse en aantrekkelijke manier aan de slag te gaan rond taal en leesbevordering. De magie van het kleine theater, de fascinerende wereld van verhalen en het visuele van de tekeningen vergroten de betrokkenheid van de leerlingen en ondersteunen de taalopdrachten. ERn daar werken ze in de Basisschool Reynaerdijn rond. (Rolf Duchamps)