Rolstoelgebruikers verdienen meer aandacht

Image
Rolstoelgebruikers hebben volgens sp.a raadslid Denis Melis-De Lamper problemen bij het slalommen aan het Administratief Centrum.
ZWIJNDRECHT.In de gemeenteraad heeft raadslid Denise Melis-De Lamper meer aandacht gevraagd voor rolstoelgebruikers vanuit het college. "'Rolstoelgebruikers in onze gemeente krijgen niet altijd de aandacht die ze verdienen. Daarom vraagt de sp.a-fractie om enkele pijnpunten voor deze mensen in onze gemeente aan te pakken", aldus het raadslid.

In eerste instantie vroeg ze  om aan de trappen van het A.C. in Zwijndrecht een duidelijke markering te maken, zodat rolstoelgebruikers weten hoe ze de trappen moeten oprijden. Burgemeester Minnebo zei dat over de trappen van het AC bij de bouw vele gesprekken zijn geweest met het toegankelijkheidsbureau van de provincie. Op dit ogenblijk is de zijkant van de trappen voorzien van een strip. Hij vroeg wat raadslid Melis- De Lamper juist bedoelde. Ze antwoordde dat het blijkbaar voor rolstoelpatiënten moeilijk is omdat zij moeten zigzaggen. Het zou al gemakkelijk zijn als er lijnen op aangebracht worden om de zichtbaarheid te verhogen. Wie voor de toegang staat moet inderdaad goed uitkijken langs waar hij/zij de rolstoel moet sturen. Schepen Chris Vermeulen kwam ook tussenbeide en zei dat er in de Gelijkekansenraad over toegankelijkheid in zijn totaliteit wordt gesproken. In de Gelijkekansenraad zit er zelfs iemand met een elektrische rolstoel en deze persoon heeft nog nooit geklaagd dat hij niet binnengeraakt in het AC. De schepen zal deze zaak van toegankelijkheid zeker met deze persoon bespreken.

Image
Deze piramides maken het voetpad soms zo smal dat rolstoelgebruikers er met moeite langs kunnen.
Denis Melis-De Lamper vroeg ook om in de Suikerdijkstraat de piramides te verwijderen, omdat een iets bredere rolstoel daar niet voorbij kan. Burgemeester Minnebo wees er op dat die piramides er al heel lang staan. Volgens hem is het ook noodzakelijk die er te laten staan, omdat er anders zonder twijfel over de voetpaden zou gereden worden. Dat zou dan weer de veiligheid sterk in het gedrang brengen.
Volgens raadslid Melis-De Lamper komen er tegenwoordig meer mensen in aanmerking om van een elektrische rolstoel gebruik te maken en deze zijn breder. De burgemeester wist dat er ook heel wat mensen met een elektrische rolstoel op de rijbaan rijden. Maar dat vond het sp.a raadslid wel erg moeilijk omdat de Suikerdijkstraat op zich, al een heel smalle straat is.
De burgemeester vond dat het probleem rond de piramidekes wel besproken kon worden maar hij vreesde dat het wegnemen er van, gevaarlijke situaties kon veroorzaken.

Image
De oversteek van het fietspad aan de Pastoor Coplaan-Boomgaardstraat heeft scherpe kanten.
Dat de putten in het fietspad van de Pastoor Copstraat weg zijn leidde tot tevredenheid. Maar Denise Melis-De Lamper vond het wel jammer dat die putten nu kleine heuveltjes geworden zijn. "Die  vormen nu natuurlijk een obstakel", vond ze. "Het zijn maar enkele kleine ingrepen, die zelfs niet veel hoeven te kosten, maar die wel het leven van een rolstoelgebruiker een stukje aangenamer zouden maken". De burgemeester beloofde dat de bulten zullen worden afgeslepen. Wie nu de oversteek aan de Pastoor Coplaan - Boomgaardstraat over fietst, wordt inderdaad getrakteerd op een stevige schok. En wanneer daar iemand met een rolstoel over moet, zal dat niet zo vlot gebeuren. (Rolf Duchamps)