Politiek wil minimumaanbod treinen tijdens spoorstaking

REGIO. De vakbonden van de spoorwegen houden op donderdag 5 november een algemene spoorstaking. De staking komt er omdat de NMBS overweegt om 2800 personeelsleden van B-Cargo wil ontslaan of vervangen door contractuelen. Open VLD-kamerlid Ine Somers wil toch dat de NMBS een minimale dienstverlening, vooral tijdens de spitsuren, voorziet. Dat moet de economische schade van dergelijke staking beperken.

"De NMBS krijgt jaarlijks miljoenen subsidies om ervoor te zorgen dat de trein een volwaardig alternatief is voor de wagen in het kader van het woon-werk-verkeer. Ook tijdens stakingsdagen moet er een minimum aan spitsuurtreinen rijden.", zegt Somers. De politica heeft begrip voor de ongerustheid van de spoorpersoneel maar stelt duizenden pendelaars en bedrijven niet in de problemen mogen geraken door interne strubbelingen bij de spoorwegen. Om een minimale dienstverlening bij stakingen te kunnen afdwingen, diende ze een wetsvoorstel in die zin in.

Volgens het voorstel van Somers mag de NMBS dan zelf beslissen hoe ze de minimale dienstverlening uitvoert maar Somers suggereert om tijdens de spitsuren alle treinen tussen de provinciehoofdsteden en Brussel te laten rijden. Om die dienstverlening mogelijk te maken, is 8000 man personeel nodig. "Met één vierde van het totale personeelbestand kan je dus perfect en op een veilige manier de treinen laten rijden tijdens de spits. Zeker als je weet dat er op een stakingsdag altijd werkwilligen komen opdagen, lijkt me dit een zeer haalbaar voorstel.", adlus Somers. (mb)

 

 

Lees ook:

HAVEN. De aanhoudende staking bij de Franse spoorwegen treft ook de Antwerpse Haven. De staking begon vorige week woensdag en houdt nog steeds aan. Daardoor hebben verschillende...

SINAAI. De jongste maanden is er meer blauw op straat in Sint-Niklaas en de deelgemeenten. Mandatarissen van Open VLD Sint-Niklaas fietsen - op blauwe fietsen - het grondgebied van de Wase...