Rijksarchief voor elke Oost-Vlaming

Image
De uitbouw van de dienstverlening van het rijksarchief moet het opzoeken van informatie vergemakkelijken.
REGIO. De provincie Oost-Vlaanderen wil de dienstverlening van het Rijksarchief uitbouwen. Dat is goed nieuws voor wie een stamboom opstelt of de geschiedenis van zijn of haar familie of dorp wil kennen. In het Rijksarchief is een schat aan informatie, van middeleeuwse charters over bedrijfsarchieven tot geboorteregisters, te vinden. Het is de bedoeling van de pronvincie dat elke Oost-Vlaming deze informatie eenvoudig kan inkijken.

Ook in Beveren heeft een Rijksarchief. In het kader van de ontwikkeling van de dienstverlening brachten gouverneur André Denys en edeputeerde Jozef Dauwe, bevoegd voor erfgoed, op dinsdag 27 oktober een bezoek aan het Bevers Rijksarchief. Tijdens dat bezoek werd bekeken hoe digitalisering van het erfgoed kan bijdragen tot het toegankelijker maken van de aanwezige informatie. Ook werd duidelijk dat het Rijksarchief ook persoonlijke, verenigings- en bedrijfsarchieven wil verwerven. Momenteel loopt in onze provincie een project rond de registratie en valorisatie van bedrijfsarchieven. Curatoren zijn ook bereidwillig om bedrijfsarchieven aan het Rijksarchief te schenken. Vooral als het gaat om teloorgegane bedrijfstakken, zoals bijvoorbeeld het Boelwerfarchief. Volgen jaar komt er een studiedag waarop onderzocht moet worden hoe bedrijfsarchieven bewaard kunnen worden.

specifieke collecties

Het Rijksarchief in Gent en het Rijksarchief in Beveren hebben elk een specifieke collectie. Zo heeft het Rijksarchief Gent een uitgebreide collectie aan informatie over het dagelijkse leven in de Oost-Vlaamse dorpen tijdens het ancien régime van voor 1789. Beveren is dan weer gespecialiseerd als genealogisch centrum. (mb)

 

 

Lees ook:

BEVEREN. Eind dit jaar verhuist het Rijksarchief Beveren naar Gent, waar het zal gehuistvest worden in een nieuw gebouw van het Rijksarchief Oost-Vlaanderen. Alle archiefbestanden die door Beverse...