Vijfde WaterkAnt in Antwerpen

Image
Op WaterkAnt kan het publiek meevaren met echte stoomboten.
ANTWERPEN. Dit weekend, 26 en 27 september ontvangt het Eilandje in Antwerpen voor de vijfde keer historische en moderne schepen. WaterkAnt wordt om de twee jaar georganiseerd en kan steevast op heel wat belangstelling rekenen. Naast de pracht en praal op het water is het voor de haven het ideale moment om de werkgelegenheid in de haven in de kijker te zetten.

WaterkAnt vindt plaats op Het Eilandje in het Willem-, Verbindings- en Bonapartedok, op de Rijnkaai en in en om de Waagnatie. Het evenement begint vanmiddag om 17 uur wanneer ruim zeventig deelnemers van de vloot klassieke schepen het Willemdok binnenvaren. Het hele weekend kan het publiek kennis maken met het maritieme leven van de Antwerpse haven uit het heden en verleden.  Daar zorgen een kogge, rond- en platbodems, authentieke reddingsboten, vintage jachten, werkschepen en sleepboten voor. Blikvanger wordt de sleephopperzuiger van Deme, Reynaert, aan de Rijnkaai. Dit hypermoderne baggerschip met een zuigslurf met een diameter van een meter kan ingezet worden op zee en in vaargeulen. De machine is een technisch hoogstandje dat door een man kan bestuurd worden vanaf de brug en kan het hele weekend bezocht worden. Daarnaast kunnen liefhebbers ook andere schepen bezoeken of zelfs meevaren op stoomschepen.

Image
De splijtsleephopperzuiger 'Sinjoor 1' ligt in het Willemdok, kant Oostendekaai.
"WaterkAnt is belangrijk voor ons, Antwerpenaren en toeristen, omdat het ons havenerfgoed, het verleden, op een heel bevattelijke manier koppelt met het leven van vandaag. Het kijkt ook vooruit, want varend erfgoed belooft een verfrissende dynamiek. Een mooi voorbeeld is het verhaal van de Kogge. Een scheepstype dat het transportmiddel bij uitstek was van de Hanze. Bij WaterkAnt gaat dit uitgerekend aan de Hanzestedeplaats, in de schaduw van het MAS, de plaats waar vroeger het Hanzehuis stond. Ons havenerfgoed en de bezielers ervan leveren prachtige verhalen op. Maar bovenal spreken ze tot de verbeelding van jong en oud, deze schepen, stoomboten en havenkranen, en dat is me evenveel waard.", zegt schepen Philip Heylen.

Tijdens WaterkAnt is heel wat aandacht voor erfgoed. Zo zijn de gebouwen van de Red Star Line op de hoek van Rijnkaai en Montevideostraat uitzonderlijk open voor het publiek.  De gebouwen worden binnen gerenoveerd om vanaf de lente van 2012 een museum over de emigratie vanuit Antwerpen te huisvesten. De legendarische scheepvaartmaatschappij ‘Red Star Line’ vervoerde tussen 1873 en 1934 vanuit Antwerpen meer dan 2 miljoen mensen naar de Amerika. De loodsen waren daarbij veelal de laatste halte op Europese bodem waar passagiers medisch getest werden.
Ook de legende over de Hanzehoogdagen komt opnieuw tot leven op de Oostendekaai. Verder biedt WaterkAnt een waaier aan historische schepen en kranen die een prachtig beeld geven op de werking van de haven doorheen de geschiedenis.

Het belevenissenparcours ‘De haven in bedrijf’ laat de bezoekers van WaterkAnt kennismaken met de huidige werking en verschillende soorten jobs in de haven. Het parcours is geen doorsnee jobbeurs maar wie werkt in de haven zoekt, kan er wel terecht. "Hoewel de afgelopen eeuwen veel is veranderd, blijft er één zeer belangrijke constante in de haven van Antwerpen: werkgelegenheid. Met recht valt te stellen dat de Antwerpse haven de motor van onze economie is. In totaal leven in Vlaanderen meer dan 183.000 mensen van de haven van Antwerpen. Wie zijn steentje wil bijdragen aan de toekomst van de haven van Antwerpen nodig ik graag uit om een bezoek te brengen aan het jobevent in en rond de Waagnatie. Wie weet maakt u tijdens WaterkAnt niet alleen kennis met het verleden en heden van onze haven, maar werkt u straks ook mee aan haar toekomst.", aldus schepen Marc Van Peel.

Image
WaterkAnt groeide in 2007 uit tot het een feest voor authentieke schepen. Toen was deze stoommachine om graan te laden de blikvanger.

De zone rond het Willem-, Bonaparte- en Verbindingsdok en de Rijnkaai is het hele weekend autovrij. Wie WaterkAnt wil bezoeken, gebruikt best het openbaar vervoer. Vanuit de entiteit Antwerpen is WaterkAnt met De Lijn bereikbaar voor 1,60 euro (heen en terug). (mb)


info: waterkant09.be