Vredefeesten in Sint-Niklaas
SINT-NIKLAAS. Sint-Niklaas maakt zich op voor drie dagen vredefeesten. Daarmee herdenkt de Wase hoofdplaats voor de bevrijding aan het einde van de Tweede Wereldoorlog. Daarom heetten de feesten in het begin 'Bevrijdingsfeesten' maar ondertussen is het evenement uitgegroeid tot één van de grootste ballonhappenings dat jaarlijks ruim 50.000 bezoekers trekt. Het is dus met reden het hoogtepunt van het Sint-Niklase toerisme. Tevens ook een beetje triest, want de driedaagse kondigt het einde van de zomer aan.
De 62ste editie van de Vredesfeesten laten voor de 37ste keer warme luchtballons opstijgen vanop de Grote Markt. Voor de 22ste keer zijn daar ook speciale vormballonnen bij, zoals een aardbei, een T-Rex, Unox Muts en een gigantische smurf. Andere ballon komen van heinde en ver: Brazilië, Zwitserland, Frankrijk, Groot-Brittannië en Nederland.
Dit jaar heeft de stad iets bijzonders voor de ballonliefhebbers. Zaterdagavond 5 september om 17u30 zal de gloednieuwe stadsballon z'n maidenvlucht maken. Het nieuw vliegend kroonjuweel van de stad is 6000m³ groot en kan 8 passagiers meenemen. Voor de eerste vlucht zullen peter Jos De Meyer, meter Christel Geerts en afvaardiging van de sponsors meevaren.
De stad organiseerde de voorbije maanden een wedstrijd waarbij gratis ballonvluchten te winnen waren. Uit 373 inzendingen werden 30 winnaars getrokken. Als het weer een beetje meezit, kunnen er elke dag 10 winnaars meevaren met een luchtballon.
Een tweede, belangrijke peiler van de Vredesfeesten is Villa Pace, een randanimatieprogramma over drie podia. Villa Pace haalt onder meer Yevgueni, De Mens en Daan op vrijdag naar de ballonstad. Clouseau lijmt op zaterdagavond niet alleen België maar Sint-Niklaas in het bijzonder aan elkaar. Zij treden vanaf 21 uur op op de Grote Markt. Gelijktijdig is er op het Sint-Nicolaasplein een optreden van De Jeugd Van Tegenwoordig en Orquestra Pegasaya op het Castrohof.
Andere blikvangers zijn de braderij in de Nieuwstraat, de opendeurveertiendaagse in de Ankerstraat, het straattheater op zaterdag en de reuzenstoet op zondag.
De herdenking van de oorlogslachtoffers vindt zondagochtend om 9 uur plaats met een misviering in de hoofdkerk.
Door de Vredefeesten worden verschillende straten rond het markplein verkeersvrij gemaakt. De parking onder de Grote Markt blijft wel bereikbaar. (mb)