Rechten van het kind in kunst

Image
De Academie en Vaktekenschool van Temse werkte een project rond kinderrechten uit met Amnesty International.
TEMSE. De rechten van het kind. Voor ons lijken ze vanzelfsprekend maar er zijn helaas nog te veel landen waar dagelijks hard voor die rechten gevochten moet worden. De Temsese Academie en Vaktekenschool laat kinderen doen wat ze graag doen en elk jaar kiest de school een thema waarbij de kinderen brainstormen en werken. Dit jaar werken ze, met de hulp van Amnesty International, rond hun eigen rechten. De werken die daaruit voortgevloeid zijn komend weekend, 20 en 21 juni, te zien in de filialen van de Academie. 

Amnesty International wilde voor haar zestigste verjaardag samenwerken met een organisatie die kinderen laaten nadenken over hun rechten. Omdat de Academie en Vaktekenschool al rond dit thema werkte, was een samenwerking vlucht beklonken. Op drie locaties van de Academie zijn werken te zien van de kinderen: in Temse, Bornem en Puurs.

Project AK17 Temse

Project AK17 in de hoofdschool, Schoolstraat 17 te Temse, toont 4 keramiekinstallaties,een animatiefilmpje en foto's van schreeuwende, hulpeloze kinderen. De foto's werden gemaakt door de leerkrachten en bewerkt door de leerlingen. De portretten zijn eerlijk ontwapenend als de eerstejaars schrijven dat ze niet van oorlog houden maar wel van frietjes en soms ook rauw en recht uit het hart als de jongeren op puberleeftijd uitschreeuwen over de waanzin die in het nieuws wordt getoond. 

De keramiekinstallaties zijn gemaakt vanuit een groepswerk zoals de huisjes die symboliseren dat elk kind recht heeft op een dak boven het hoofd, een thuis met recht op kansen en geluk. Een ander groepswerk bevat meer aspecten spel/leren. Vertrekkende van de vorm van een kom lieten de kinderen hun fantasie werken en maakt ze oa een waterput. Een ander groepswerk gaat dan weer over kinderen in de gevangenis, wat ook in ons land een probleem. Amnesty International haalt het Nederlandse Weekkrant aan die zegt dat er in België en Nederlands jaarlijks 800 kinderen in de gevangenis terechtkomen.

De tentoonstelling opent vrijdagavond 19 juni om 19 uur en is te bezichtigen tijdens de opendeurdag op zaterdag 20 en zondag 21 juni. Er zijn begeleide rondleidingen om 11 uur, 14 uur en 16 uur.

Project Survival-Kit(d) Wall Bornem

In het CC Ter Dilft aan de Sint-Amandsesteenweg 41-43 opent zaterdagmiddag 20 juni om 14 uur de tentoonstelling 'Survival-Kit(d) Wall': een grote muur van overlevingspakketten voor kinderen. Elke leerling van dit filiaal van de Academie bewerkte een kartonnen doos tot een 3D-kijkdoos van de verschillende rechten van kinderen: voeding, kleding, liefde, spel, ... 

De tentoonstelling is te bezichtigen van zaterdag 20 juni tot woensdag 24 juni tijdens de openingsuren van CC Ter Dilft. 

Project Mural Puurs

In CC De Kollebloem aan de Kloosterstraat 1 te Puurs is Mural te zien, een grote muurcollage rond kinderrechten. Alle klassen van het Academie-filiaal werkte rond een bepaald kinderrecht: een tekening, schilderij of collage. Alle werken werden samengevoegd tot één groot wandstuk of mural. (mb)

 

Lees ook:

TEMSE. De Oud-leerlingenbond van de Academie en Vaktekenschool zette in mei een punt achter zijn bestaan. Daarmee kwam na 53 jaar een einde aan een vereniging, die niet enkel een wezenlijke...