Beaglehappening schot in de roos

Image
234 Beagles steelden de harten van 540 kijklustigen op de Beagleshappening in Zwijndrecht.
ZWIJNDRECHT. Eind mei werd op de terreinen van Hondeschool Symbo een beaglehappening georganiseerd. De happening ontstond jaren geleden als een privéinitiatief van een paar gezinnen maar groeide uit tot een evement waar de Belgian Beagle Club aan meewerkt. Beagle-eigenaars kunnen er elkaar leren kennen en kijken naar hun 'sportende' hond. De familiedag trok 234 beagles en 540 bezoekers.  

De Beagle staat in de volksmond gekend als een kleine koppige hond. De Beagle is dankzij zijn intelligentie en nieuwsgierigheid in staat om verschillende sporttakken aan te leren. Dat werd duidelijk op de Beaglehappening van 31 mei jl. Daar lieten verschillende honden zien dat ze wel wat kunnen: agility, doggy-dance, frisbee, flyball en gehoorzaam zijn. Wie z'n beagle had meegebracht, kon z'n hond verschillende disciplines laten proberen. 

Heel wat honden werden gekeurd door keurmeester J. De Cuyper, erkend door de Fédération Cynologique Internationale (FCI). De rasstandaard van de beagle werd haarfijn uit de doeken gedaan en de eigenaars kregen op een subtiele maar duidelijke manier de plus en-minpuntjes van hun beagle te horen.

De jachtdemonstratie door de beaglemeute uit de Kempen was voor de vele hondenliefhebbers een hoogtepunt. 11 Beagles konden hun hartje konden ophalen op de uitgestrekte terreinen. Voor de toeschouwers was het een mooi schouwspel om te zien hoe de honden de geur van konijnen opnemen, over het gras 'zweven' en hoe ze reageren op de jachthoorns van hun baasjes. Ook de demonstratie cleanboot (speuren naar mensen) gaf de bezoekers een klare kijk op het werken met beagles. 

Voor eigenaars met honden met gedragsproblemen was een hondentherapeute ter plaatse, voor dringende gevallen een dierenarts en natuurlijk ook de mensen van het Rode Kruis. Gelukkig bleef het bij een paar kleine schrammetjes. (mb)