Urbanus-stripalbum en Urbanus-fietstocht in Lokeren
historiek
In 1982 kwam Willy Linthout op het idee om van Urbanus een stripfiguur te maken. Hij tekende zijn eerste Urbanus-strip en ging ermee langs bij Urbanus-himself. Die vond het best wel tof om zichzelf als stripfiguur te zien rondhuppelen. Uiteindelijk werd zo in 1983 de eerste Urbanus-strip uitgegeven onder de titel Het Fritkotmysterie, meteen goed voor 50.000 exemplaren. Urbanus begon daarna zelf mee te werken aan de strips, niet als tekenaar, wel als mede-scenarist. Ondertussen werken beiden nog steeds met veel plezier samen. Toen vorig jaar het 25-jarig bestaan van de stripreeks gevierd werd, waren er al miljoenen Urbanus-strips over de toonbanken gegaan. Omdat Willy Linthout er fier op is dat hij in Lokeren woont, en omdat Lokeren trots is Willy Linthout als inwoner te hebben, verschijnt nu het album 'Lokerse paardenworsten'. Het idee daarvoor is eerder toevallig ontstaan uit een gesprek op de Lokerse markt van de tekenaar met Sabine Van Rysselberghe, Lokers Schepen van Toerisme, Cultuur en Jeugd. Het verhaal van de strip speelt zich grotendeels af in Lokeren-centrum, Doorslaar, Eksaarde en Daknam. Nadat de vrouw van Willy Linthout met het voorstel kwam om daar een fietstocht rond te breien, werd uiteindelijk ook een 'Ronde van Urbanus' uitgestippeld.
Urbanus-strip nr 133: 'Lokerse Paardenworsten'
Tijdens de voorstelling van de nieuwste Urbanus-strip vertelde Willy Linthout, dat Urbanus weliswaar in Tollembeek woont, maar dat veel figuren en gebouwen, die je in zijn strips ziet, eigenlijk geen mensen en gebouwen zijn van Tollembeek, maar wel uit de eigen Lokerse omgeving van de tekenaar zelf: het huis waar Linthout geboren werd, de school, de kapel, de onderwijzer, de pastoor van Eksaarde-Doorslaar.
En nu, in de recente strip komen daar nog een groot aantal Lokerse accenten bij. Nadat de familie Urbanus een enorme milieuboete gekregen heeft, moeten zij Tollembeek ontvluchten en komen zij in Lokeren terecht. Bij de avonturen die hij hier beleeft zien we Urbanus passeren over de Moervaart en in de Daknamse bossen, hij krijgt te maken met de Waaslandwolf, komt op de Lokerse feesten en de Fonnefeesten terecht, eet paardenworsten en Lokerse vlaaien. Ook burgemeester Anthuenis passeert de revue.
Naast het regulier stripalbum nr 133 verschijnt er ook een speciale, iets duurdere editie, gepersonaliseerd voor Lokeren. Op de cover van deze editie heeft Willy Linthout Urbanus getekend op de Markt vóór het Lokers stadhuis; binnenin bevinden zich, naast het regulier album, nog 8 bladzijden met toeristische informatie en allerlei leuke wetenswaardigheden over Lokeren voor wie de stad en omgeving wil bezoeken. Deze speciale editie is verkrijgbaar bij Toerisme Lokeren.
De Ronde van Urbanus
Grappige bordjes met Urbanustekeningen wijzen de weg over het ganse traject.
Startplaats: Infopunt Toerisme, Markt 2 in Lokeren (tel. 09/340.94.74 of 75, Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken., lokeren.be)
Routeplan en -beschrijving van de Ronde van Urbanus, en informatie over alle bezienswaardigheden langs het parcours vind je terug in de brochure van Fietsnetwerk Waasland, verkrijgbaar bij de toeristische diensten van het Waasland. (jdw)