Boeren beschermen zeldzame weidevogels
"Dat project richt zich tot landbouwers die bereid zijn hun weiden aangepast te beheren. We vragen dat ze zich houden aan de maaidata om de vogels ongestoord te laten broeden. In ruil voor deze inspanningen krijgt de boer een vergoeding. Die is bedoeld om het opbrengstverlies ten gevolge van het later maaien te compenseren. We willen met dit project ook aantonen dat een samenwerking tussen boeren en natuurliefhebbers zinvol kan zijn. Momenteel werken er ruim 14 landbouwers mee aan dit project.", zegt Dominiek Decleyre van het ANB. In de Kalkense meersen worden alvast weideogelpercelen na 15 juni gemaaid waardoor de vogels de kans krijgen hun eieren uit te broederen en hun jongen groot te brengen.
"Door nesten te verplaatsen vlak vóór de boer begint te maaien of zelfs gewoon te markeren, kunnen we heel wat nesten sparen. Boeren zijn vaak wel bereid om deze maatregelen vrijwillig te nemen, maar zien dit qua tijdsbesteding niet zitten. Heel wat vrijwilligers zijn bereid de boer hierbij een handje toe te steken. Om zulke samenwerkingen kansen te geven, zijn lokale netwerken nodig. Het Regionaal Landschap helpt deze uit te bouwen.", zegt Peter Claus van het Regionaal Landschap Schelde-Durme.
Deze beschermingsmaatregelen worden dit voorjaar voor het tweede jaar op rij toegepast. Ten opzichte van 2008 steeg het aantal percelen waarop weidevogels worden beschermd van 80 tot ruim 105 hectare. (mb)