Goed jaar voor Ibogem
MELSELE. Intercommunale Ibogem heeft het voorbije jaar goed geboerd. Het bedrijf kon het boekjaar afsluiten met positieve cijfers en de schuldenlast werd met meer dan 2 miljoen euro afgebouwd. Ook de aandeelhouders vaarden wel, Ibogem kon bijna 399000 euro dividend uitkeren. Daarnaast legde het bedrijf een succesvol operationeel parcours af.
Voorkomen en hergebruik van afval vormden het voorbije jaar belangrijke pijlers in de werking. Voor de derde keer deed Ibogem mee met de actie 'Ten afval', het sensibiliseringsproject voor jeugdbewegingen. De Kringwinkel zag in 2008 zowel het aantal klanten als het aantal verkochte artikelen stijgen. Door het succes nam Ibogem drie nieuwe medewerkers en een nieuwe kringverantwoordelijke in dienst.
Niet alleen de kringwinkel kreeg meer bezoekers over de vloer, ook de containerparken deden het met 177648 bezoekers, en met piekmomenten van 90 bezoekers per dag, zeer goed. Enkel in juli 2008 telde Ibogem bijna 20000 bezoekers op haar containerparken. De containerparken kregen dan wel meer bezoekers maar die brachten minder afval binnen, wat ervoor zorgde dat Ibogem in 2008 de afvalberg met ruim 710 ton zag verkleinen. In 2008 werd ruim 39570 ton afval verzameld. Het grofvuil daarentegen blijft een zorgenkind. Met 40,49 kg per inwoner (ruim 3231 tin in totaal) kreeg Ibogem het meeste kg/inwoner restgrofvuil in Vlaanderen te verwerken. Dit zette Ibogem aan om vanaf 1 januari 2009 te beginnen met de ophaling van het grofvuil op afspraak.
De inwoners van de Ibogem-regio kunnen nog beter selecteren want nu zijn we met z'n allen slechte leerlingen. Ruim 34% van de afvalberg is restafval en da's teveel. Ibogem wil dat dit jaar laten dalen tot 25%. Opvallend is dat we het op vlak van PMD wél goed doen. PMD wordt uitstekend gesorteerd en zijn behoren we tot de beste van de klas in Vlaanderen. Ten slotte kende Ibogem met de aanvoer van ruim 52809 ton groenafval een recordjaar groencompostering in de Waasland hebben.
Ibogem deed in 2008 voor het eerst mee met de actie 'Taxus tegen kanker', waarin onder het motto 'Vergroot de hoop' afval van taxus werd vezameld. De actie bracht ongeveer 1800 euro op. (mb)