Geen vergunning voor opslag van vuurwerk

MELSELE. In de Brielstraat wilde iemand, die dsaar zelf niet woonde, een kleine opslagplaats bouwen om er spektakelvuurwerk op te slaan. Geen immens hoeveelheden maar maximum 50 kg pyrotechnisch materiaal. Midden vorig jaar is er een vergunningsaanvraag klasse 1 ingediend.

In juli 2008 werd door het college van burgemeester en schepenen een negatief advies gegeven betreffende deze aanvraag. Oncontroleerbare aan en afvoer, de veiligheid voor de omgeving midden in een woongebied en de sterke negatieve beïnvloeding van het veiligheidsgevoel van de buurtbewoners waren de belangrijkste argumenten. Ook het openbaar onderzoek leverde 24 bezwaarschriften op.

De Bestendige Deputatie heeft dit advies gevolgd en heeft onlangs deze verguningsaanvraag geweigerd.
De belangrijkste argumenten die door de deputatie in overweging werden genomen zijn:

De vele bezwaren van de omwonenden die door het college werden onderschreven.

Dat de opslag van 50 kg springstof voor feest- en spektakelvuurwerk niet thuishoort in een dicht bebouwde woonomgeving omdat het veiligheidsgevoel van de omwonenden hierdoor in belangrijke mate negatief wordt beïnvloed. Dit blijkt mede uit de vele bezwaarschriften.
Palend aan het betrokken perceel is nog een verkaveling gepland (verkaveling Brielstraat) die binnenkort zal ontwikkeld worden.

Het bouwconcept van de bunker voor de opslag stemt niet overeen met de bepalingen zoals voorgeschreven door het Vlarem

De bewoners stellen zich terecht vragen, bij een eventuele vergunning, bij de aan- en afvoeractiviteiten en hoe frequent controles kunnen worden uitgevoerd om de veiligheid te garanderen.

De aanvrager, op basis van de bezwaarschriften van de buurtbewoners, zelf niet op het betrokken adres zou wonen waardoor hij aan de omwonenden een signaal geeft in de zin dat "de aanvrager zelf wel zorgt dat hij niet in de buurt woonte. Dit getuigt ook niet van een grote zekerheid aangaande een professionele manipulatie van de gevaarlijke goederen.

De activiteiten stemmen niet overeen met de voorschriften van de goedgekeurde verkaveling waarin de bunker zou worden opgericht.

Schepen van leefmilieu Luc Maes: "Dit dossier ligt vrij gevoelig in de ruime omgeving zodat ik denk dat vele mensen gelukkig zullen zijn met deze weigering van de vergunning. De aanvrager kan nog wel in beroep gaan bij de Koning binnen de tien dagen na de bekendmaking van deze beslissing." (r.d.)

 

Lees ook:

MELSELE. De gemeente weigert een vergunning te leveren voor een opslagplaats voor vuurwerk in de Brielstraat te Melsele. Bedoeling was om er maximum 50 kg pyrotechnisch materiaal voor...