Innovatieve bescherming Schelde kaaien
Vandaag ligt het voorontwerp met de krijtlijnen van de herinrichting van de Scheldekaaien op tafel. Het Sigmaplan is een ambitieus plan dat de inwoners van het Zeescheldebekken moet behoeden voor overstromingsgevaar en de directe aanleiding voor de heraanleg van de kaaien. Stadsbouwmeester Kristiaan Borret heeft een ‘kaaienplan’ uitgewerkt.
Met de Dagen van de Kaaien 19, 20 en 21 maart in Antwerpen, krijgt dit deel van de stad alle aandacht. Terecht, want de komende jaren ondergaan de Scheldekaaien een heuse transformatie. Antwerpen leefde eeuwenlang zij aan zij met de Schelde. Pas einde 19e eeuw groeiden stad en stroom uit elkaar. Met de herinrichting van de kaaien wordt die band hersteld. "Maar veiligheid komt op de eerste plaats", benadrukt Wim Dauwe, hoofd van de afdeling Zeeschelde. "Na de overstromingsramp van 1976 werd de waterkeringsmuur van Antwerpen gebouwd. Deze maatregel kaderde in een veel ruimer plan, het Sigmaplan. Dit plan had als doel om het gehele Zeescheldebekken te beschermen tegen stormvloeden. Een muur van 1m35 hoog op de kaaien van Antwerpen werd gekozen als oplossing om de stad te beschermen tegen het water. Nu, meer dan een kwarteeuw later, is de visie op waterbeheer meegegroeid met z’n tijd. Zowel veiligheid, natuur, economie als recreatie verdienen vandaag aandacht. Ook de klimaatveranderingen drukken hun stempel op ons huidige beleid. Een update van het Sigmaplan bleek daarom onvermijdelijk."
Voor Antwerpen betekent dit concreet een verhoging van de bestaande waterkering met 90 centimeter, deze aanpassing is noodzakelijk om de stad ook in de toekomst voldoende te beveiligen tegen overstromingen.
Geen sprake meer van een manshoge muur 2m25 boven de blauwe steen van de kaaimuur. Zo hoog moet de waterkering volgens het geactualiseerde Sigmaplan komen. Een ondoordachte versie van deze meer dan manshoge muur zou stad en rivier voor eeuwig van elkaar afsnijden.
Doodzonde, vonden Waterwegen en Zeekanaal NV en de stad Antwerpen. Zo groeide een vooruitstrevende visie op de herinrichting: kaaien die de Schelde beveiligen én de stroom met de stad verzoenen.
Op strategische plaatsen kunnen mobiele waterkeringen hier soelaas bieden: innovatieve en revolutionaire keringen die enkel verschijnen en functioneren indien nodig, namelijk bij een uitzonderlijk hoge waterstand. Zo kan de stad haar band met de rivier versterken, en kan ze op beide oren slapen.
Op de kaaidagen dit weekend 20 en 21 maart en straks op de website van het Sigmaplan kan men van dichtbij kennismaken met verschillende types mobiele waterkeringen die straks in Antwerpen deel kunnen uitmaken van een innovatief beschermingsplan.
de Mobiele systemen
Op dit ogenblik zijn drie types van mobiele waterkeringen valabel: een zelfsluitende waterkering, een kantelmuur en een kleppenkering. Ze zijn te zien op de kaaidagen.
Zodra het waterpeil even hoog is als de vaste kaaimuur, staat de constructie helemaal rechtop. Hierdoor ontstaat een waterdichte sluiting. Ook als er geen stormgevaar dreigt, blijft deze muur aanwezig in het stadsbeeld. De uitdaging om ze kunstig in te passen in de omgeving is bij deze muur dus groter.
(Rolf Duchamps)