Parkeerboete onwettig, maar schijf wel zetten

ZWIJNDRECHT. Het innen van administratieve boetes of in het echt ‘Gemeentelijke Administratieve Sancties (GAS) genoemd, kreeg in Zwijndrecht een tegenwind die zeker niet werd verwacht. Nadat hij in september 2007 op de  bon werd geslingerd omdat hij zijn parkeerschijf niet had gezet, legde Leo Daneels klacht neer omdat hij die parkeerboete aanvocht. De Antwerpse Politierechtbank gaf de man gelijk en veroordeelde bovendien de gemeente tot het betalen van de gerechtskosten. Wie had dat verwacht?

De reden was dat de sanctionerende ambtenaar van IGEAN een aangepast diploma moet hebben. In het geval van Zwijndrecht was dat niet het geval. Maar het is zeker merkwaardig dat Zwijndrecht de enige gemeente is van de 17 die met IGEAN werken, dien wordt teruggefloten. Er was tot dan toe nergens geen probleem al is het zeer de vraag of er nog zo’n snuggere burgers zijn die de boete hebben aangevochten.

Zwijndrecht schrijft op jaarbasis zo ongeveer 300 boetes uit. In deze zaak is IGEAN ook niet aansprakelijk maar de gemeente vraagt nu advies bij Cassatie want bij het Hof van Beroep is dit niet mogelijk. Burgemeester Willy Minnebo zei al er fel tegenaan te gaan maar weet dat iedere rechter soeverein kan oordelen, uitspraak doen volgens eigen visie.

Het is nu Cassatieadvies vragen en afwachten maar dit is wel zeker: wie zijn parkeerkaart niet zet wordt geverbaliseerd , net als vroeger. En dat vond gemeenteraadslid Frans De Gendt (sp.a) niet goed. Hij was voorstander van het opschorten van het verbaliseren en zo zou het imago van Zwijndrecht wat worden opgefrist.

Willy Minnebo zag dat helemaal niet zitten. "Geen schijf meer zetten?", vroeg hij, "Waar zijn we dan mee bezig. Andere gemeente doen verder maar worden niet terug verwezen. We willen hier geen straffeloosheden." Raadslid De Gendt liet zich niet afschepen en getuigde dat de mensen hem aanspreken omdat de ene moet betalen en de andere niet.

Rare situatie toch, waarbij rechter X vrijspreekt en rechter Y niet. Er wringt hier dus iets. Voor Frans De Gendt bleef het een spijtige situatie want het zou eigenlijk een gelijke regel voor iedereen moeten zijn. De rechter die oordeelde over Leo Daneels zijn bonnetje, heeft in zekere zin heel het systeem van GAS op de helling gezet.(Rolf Duchamps)

 

Lees ook:

SINT-NIKLAAS. PVDA Sint-Niklaas vraagt de stad om het systeem van parkeercontrole met een scanwagen stop te zetten. Reden voor de vraag zijn wat PVDA structurele gebreken en tekortkomingen noemt...