Antwerpse haven passeert kaap van 190 miljoen ton

Image
De Haven van Antwerpen liet mooie cijfers noteren de eerste negen maanden van 2008.
HAVEN. De Haven heeft nog maar eens een recordjaar verwerkt. Het zevende al op rij. De haven van Antwerpen zal dit jaar 190 miljoen ton goederen behandeld hebben. Dat is een groei van 4 % ten opzichte van het uitzonderlijk sterke jaar 2007. Toch dient gezegd dat het vooral de eerste negen maanden waren de schitterende cijfers waarmaakten. Het laatste trimester weerspiegelt duidelijk de mondiale economische teruggang, hoewel de Antwerpse haven zich relatief sterk heeft gehouden.

Dit maakt dat Antwerpen het afgelopen jaar marktaandeel kon winnen binnen de top 3 van de Hamburg - Le Havrerange (Rotterdam en Hamburg). In 2008 deden minder schepen Antwerpen aan, maar daar staat tegenover dat de bruto tonnenmaat is gestegen.

Uit de cijfers blijkt verder dat afgelopen jaar voor het eerst meer dan honderd miljoen ton gecontaineriseerde lading is behandeld. De containerbehandeling nam met 7,7% toe tot bijna 102 miljoen ton. In TEU groeit het containerverkeer met 6,0%  naar meer dan 8,6 miljoen TEU. Antwerpen blijft zich positioneren als sterke cargohaven met weinig herpositionering van lege containers.

Het roro-verkeer (het rijden in de schepen zoals o.a.aan het Vrasenedok) kent een status quo ten opzichte van 2007, met jaarlijks 4,4 miljoen ton aan rijdende lading. Afgelopen jaar zijn 339.000 auto’s ingevoerd en 612.000 auto’s uitgevoerd, waardoor de totale trafiek met ruim een procent toeneemt.

Image
een beeld in de Waaslandhaven
Het conventioneel stukgoed is na het bijzondere jaar 2007, globaal met vijftien procent gedaald tot bijna 17 miljoen ton. 2007 was zo bijzonder omdat toen de haven een uitzonderlijk hoge staaltrafiek vanuit Azië noteerde. De staaltrafiek daalde met 14,1% tot 10,5 miljoen ton.
Ook de overslag van woudproducten is gedaald, met 18% tot 2.700.000 ton. De belangrijkste reden hiervoor is trafiekverlies aan andere havens.
De fruitbehandeling kende dan weer een lichte groei van 1% tot 1,3 miljoen ton. Hiermee consolideert Antwerpen andermaal zijn positie als grootste fruithaven van Europa.

De overslag van massagoederen nam toe met 5,1 procent tot 67,4 miljoen ton. Het grootste deel van de stijging is te danken aan de fors gestegen behandeling van droge bulk. Onder meer tradingactiviteiten en de opstart van een nieuwe terminal aan het Zesde Havendok hebben een impuls gegeven aan deze positieve cijfers. Het vloeibare massagoed blijft status quo op 39,5 miljoen ton. Chemicaliën laten andermaal, met een stijging van 4 %, mooie groeicijfers optekenen. Antwerpen consolideert op deze manier verder zijn positie als distributiehub voor chemische producten.

Het aantal gewerkte taken van de havenarbeiders nam de eerste negen maanden zeer sterk toe met 4,9%. In oktober stagneerde de groei en de laatste twee maanden van het jaar was er een uitgesproken daling.

Het Gemeentelijk Havenbedrijf Antwerpen verwacht dat de algemene trend van de laatste drie maanden zich ook het eerste halfjaar van 2009 zal voortzetten. Het tweede trimester van 2008 zal sowieso moeilijk te evenaren zijn, omdat Antwerpen in die periode uitzonderlijk extra overslag kreeg te verwerken door een staking in de haven van Le Havre.
A1l deze gegevens zijn vandaag gebaseerd op voorlopige trafiekcijfers. Definitieve cijfers zullen tijdens een persconferentie op 21 januari bekend gemaakt worden. (Rolf Duchamps)

 

Lees ook:

Rond Doel beheersen de containers de omgeving. De vraag is, moet het nog meer zijn?DOEL/WAASLANDHAVEN. Doel 2020 heeft, zoals was te verwachten, de cijfers over 2008 omtrent de werking van de Haven...