Stad krijgt moderne evenementenhal

Image
zijaanzicht van het gebouw
SINT-NIKLAAS. Het definitief ontwerp voor de werken aan ’t Bau-huis, gelegen tussen de Noordlaan en de Slachthuisstraat, is klaar. ’t Bau-huis wordt niet alleen een volwaardige beurs- en evenementenhal, maar ook een degelijk uitgeruste concertzaal.Het huidige pand wordt volledig verbouwd en uitgebreid. In de plaats komen drie grote ruimtes met elk een eigen karakter. De totale beurs- en evenementenoppervlakte wordt 2.900 m². Het ontwerp is van B-Architecten bvba uit Antwerpen.

De grote zaal (1.410 m²) is eigenlijk de huidige grote hal. De bestaande betonnen portieken en buitenwanden worden behouden. De nieuwe binnenwanden worden voorzien in zichtmetselwerk van betonblokken. De sfeer van een klassieke industriële hal wordt behouden.

De kleine nieuwe zaal (640 m²)l, bestaande uit betonnen wanden en plafond, voldoet aan de strenge akoestische eisen van de Vlaamse milieuwetgeving. De betonnen doorhangende balken zijn zo gepositioneerd dat de overspanning zo klein mogelijk is.

Image
Zo zal ’t Bau-huis er binnen uit zien.
De foyer (670 m²) in de grote inkomhal bestaat uit grote glazen buitenwanden en een metalen ruimtevakwerk als dakstructuur. Het is de enige ruimte met visueel contact met de omgeving. Veel lichtinval en een lichte draagstructuur zorgen voor een open, lichte sfeer.
De foyer kan bij grotere beurzen of evenement geïntegreerd worden in de eigenlijke gebruiksruimte.
Het café (210 m²) maakt deel uit van de ruimte van de foyer. Foyer en café kunnen evenwel van elkaar gescheiden worden. Op die manier kan het café ook volledig autonoom werken.

De publieke toegang bevindt zich onder de luifel of ‘pet’ van het gebouw. Direct naast het toegangssas ligt het lokaal voor ticketverkoop. De grote en kleine zaal zijn via een sas bereikbaar vanuit de foyer.

Achter de kleine zaal bevinden zich een grote bergplaats voor het stockeren van materialen voor beurzen en evenementen, een tellerlokaal en een hoogspanningslokaal. Tussen de zalen en de foyer ligt een strip die het beheer van het gebouw en alle functies rond het gebeuren van beurzen en evenementen bundelt. Deze strip bestaat uit twee niveaus.

Image
het grondplan van 't Bauhuis
 

De gelijkvloerse verdieping krijgt een berging en keuken voor het café, bereikbaar via toegang ‘beheer en artiesten’ aan de zijde van de parking. Verder komt er sanitair voor mindervaliden, dames en heren. Bereikbaar vanuit de foyer en het café, vVerbindingssas foyer - grote zaal met een geïntegreerde duplex vestiaire en verbindingssas foyer- kleine zaal.

Verdieping telt twee loges, douches voor dames en heren, een landschapskantoor met kitchenette. De grote ruimte kan worden opgedeeld in vier afzonderlijke kantoren. Verder komen er twee toiletten, een vestiaire, stookplaats voor kantoren, loges en foyer.

Achter de kleine zaal, boven de berging, tellerlokaal en hoogspanningslokaal bevindt zich de verzonken buitenruimte met de luchtgroepen voor de grote en kleine zaal. Deze buitenruimte is bereikbaar over het dak via de buitenruimte met de luchtgroep voor de foyer en het café.

De zalen en de foyer zijn uitgerust met een basisverlichting, met voldoende aansluitpunten voor elektriciteit en water, lozingspunten voor afvalwater, ophangpunten voor lichtinstallaties… met het oog op een optimale organisatie van beurzen en evenementen.

Image
Zo wordt de voorgevel van ’t Bau-huis. De werken zullen ruim 4 miljoen euro kosten.

Het definitief ontwerp voor ’t Bau-huis wordt voorgelegd aan de gemeenteraad van vrijdag 19 december. Aansluitend, in de eerste maanden van 2009, loopt de aanbestedingsprocedure. De kostprijs van de werken wordt geraamd op 4.071.798 euro, zonder BTW. Gelet op de omvang van het project, zullen de bouwwerken ruim een jaar in beslag nemen.(Rolf Duchamps)

 

Lees ook:

SINT-NIKLAAS. Dit weekend is de befaamde wijnbeurs Foire du Vin voor de twaalfde keer te gast in Sint-Niklaas. Meer dan 50 wijnboeren-exposanten bieden er hun producten aan. Voor het eerst is er met...

SINT-NIKLAAS. Eddy Van Den Berghe van fietsenfabrikant Oxford Bikes uit Sint-Niklaas heeft op het eindejaarsfeest van Voka – Kamer van Koophandel Antwerpen-Waasland een Lifetime Achievement Award...

SINT-NIKLAAS. Morgen, dinsdag 19 november, vindt in ‘t Bauhuis de vijfde editie van de seniorenbeurs plaats. Van 10 tot 17 uur zijn alle senioren er welkom voor allerlei workshops, demonstraties en...

SINT-NIKLAAS. In 't Bauhuis spelen beren en poppen vandaag de hoofdrol op de beren- en poppenbeurs. Bezoekers kunnen er terecht voor hedendaagse en handgemaakte teddyberen of voor inspiratie om...

SINT-NIKLAAS. Aanstaande zaterdag, 19 november, vindt de tweede editie plaats van de Beurs duurzaam bouwen in 't Bauhuis te Sint-Niklaas. Na de eerste editie in 2009 zullen bouwers en verbouwers...

SINT-NIKLAAS. Het voorbije weekend kon Sint-Niklaas kennismaken met de beurs- en evenementenhal 't Bau-huis. De nieuwe hal zal de functie van de stadszalen overnemen, die plaats maken voor een...