Voka-Kamer van Koophandel plaatst Wase bedrijven in de kijker

Image
Patrick Meirlaen, voorzitter van de Regioraad Waasland, Voka Kamer van Koophandel, sprak de verwelkoming uit en leidde de huldigingen.
SINT-NIKLAAS. In de gebouwen van Voka Kamer van Koophandel werden de Plato- en Globusambassadeur 2008 bekend gemaakt en voor het eerst werd de Lifetime Achievement Award uitgereikt. Deze mocht in ontvangst worden genomen door Gustaaf Deckers uit Beveren. Verder werd ook hulde gebracht aan jubilerende bedrijven die 50 of 25 jaar actief waren. Iedereen werd verwelkomd door Patrick Meirlaen, voorzitter Regioraad Waasland, Voka-Kamer van Koophandel Antwerpen-Waasland.

Hij onderstreepte nog eens dat Voka als neutrale en private werkgeversorganisatie de belangen verdedigt van bedrijven uit de regio en dat ze een stevig netwerk met ondernemingen ontwikkelen en hen diensten verleend.
"Zo trachten wij bij te dragen tot de verhoging van de welvaart in onze regio. Wij beseffen des te meer dat ondernemerschap de hoeksteen vormt van onze welvaartmaatschappij en dat verdient alle respect. Zeker in de huidige periode van economische crisis is de creativiteit en ondernemingszin van u allen hierin cruciaal", aldus Meirlaen.

Om goed en innovatief ondernemerschap te bekronen werden enkele Excellente Ondernemingen en één persoon in het bijzonder in de kijker gesteld. Daarbij hoorde de bekendmaking en huldiging van de Plato- en Globus-ambassadeur. Deze award wordt uitgereikt aan een KMO die dankzij het peterschapproject, aanzienlijk groeide en de expertise van collega-ondernemers en peterbedrijven aanwendde als katalysator voor het eigen succes.

Een onafhankelijke jury van peterbedrijven kreeg de moeilijke taak om uit de lange rij van succesvolle Plato- en Globus-groeibedrijven de ambassadeur van 2008 te kiezen.
De genomineerd firma’s waren: Alinco van Peter Depraetere uit Temse, Slaapgoed Verlinden van Patrick en Griet De Schepper-Verlinden uit St.-Niklaas en Dermul Showrooms van Bart Dermul uit Lokeren.

Image
Voorzitter Meirlaen tussen Bart Dermul van ‘Dermul Showrooms’ uit Lokeren de Plato-Ambassadeur werd en rechts Dirk Casteleyn van ‘Quad Industries’ uit Sint-Niklaas, die als Globus Ambassadeur 2008 werd gelauwerd.

Met unanimiteit werd Bart Dermul van Dermul Showrooms uit Lokeren. verkozen tot Plato-ambassadeur 2008 uit de regio Waasland. Meer dan 40 jaar geleden opgestart door vader Etienne wordt Dermul Showrooms sinds enkele jaren geleid door zoon Bart die het verder uitbouwde tot een gezonde KMO met 30 werknemers.
Zij beschikken over een eigen metaalatelier voor constructie- en robotlassen, een houtatelier met CNC- plaatbewerkingscenter en een geïntegreerde poedercoatafdeling waarmee ze displays of presentatiemeubelen voor showrooms fabriceren. Ze bieden totaaloplossingen voor de internationale markt en dit  met alle productiefaciliteiten op 1 locatie.Respect voor mens en milieu maken deel uit van hun bedrijfsfilosofie.

Image
Baziel Van Hoye van de Fordgarage op de Krekel in Temse, vlakbij Haasdonk, kreeg een brevet van 25 jaar werking binnen de Wase economie.
Uit de Globus-bedrijven werd immers ook een ambassadeur verkozen. Globus is het internationale peterschapproject van Voka - Kamers van Koophandel. Het helpt bedrijven met internationale groeiambities een grotere rol te spelen in verschillende nieuwe markten. Sleutel daartoe is netwerking en ervaringsuitwisseling. Het project is complementair aan de Plato-projecten van Voka - Kamers van Koophandel, maar dan met een sterke focus op een strategische regio of specifiek internationaal thema.
Hiervoor werden genomineerd: Invenso met Rudy Vanhille uit Hamme,  Solid System Solutions met Stephan Hoste uit Temse en Quad Industries met Dirk Casteleyn uit St.-Niklaas.

Dirk Casteleyn van Quad Industries uit Sint-Niklaas werd de  Globus Ambassadeur 2008 regio Waasland. Quad Industries is een vooraanstaande fabrikant in de Europese elektronica-industrie, in 20 jaar geëvolueerd vanuit ACL-TechnoSwitch België via enkele overnames tot de groep Quad Industries met productiefaciliteiten in België en Slowakije. De klant op de eerste plaats met een manier van werken waarbij flexibiliteit, creativiteit en de actieve deelname van iedereen centraal staan, dat is de Quad bedrijfspolitiek. Het is gespecialiseerd in customised keyboard solutions, assemblies  & electronics: van toetsenborden en folies al dan niet met backlighting over de onderliggende behuizing via achterliggende elektronica tot en met eenvoudige kabels of complexe kabelbomen, Quad kan ervoor instaan. En dankzij speciale CNC-machines maken zij zowel prototypes als kleine en grote series. Zij leveren oplossingen voor agrarische, medische en farmaceutische systemen, voor scheepsbouw, defensie, domotica, luchtvaart, industriële elektronica, amusementsindustrie, toegangscontrole, carwashsystemen enz. De Sint-Niklase vestiging huisvest het general management en verzorgt de global marketing, maakt prototypes en kleine series, terwijl de Slowaakse vestiging instaat voor de grotere series en specifieke productietoepassingen.

Image
De aanwezige gelauwerden die 50 of 25 jaar activiteit achter de rug hadden.In totaal waren ze met 38 maar niet allemaal stonden ze open voor de attentie van Voka!

lange staat van dienst

Daarna werden ook bedrijven met een lange dienststaat in de schijnwerpers geplaatst. In de categorie van deze die 100 jaar of 75 jaar bestaan, waren er geen kandidaten. Dank zij de steun van de Nationale Bank van België werden de gegevens uit de KBO (Kruispuntbank Ondernemingen) en Balanscentrale ter beschikking gesteld. Op basis daarvan werden die bedrijven geselecteerd die meer dan 5 werknemers in dienst hebben. Zij werden bedankt voor hun jarenlange bijdrage aan de Wase economie.

Zo werd hulde gebracht aan de ondernemingen die 50 jaar actief zijn:
Kleding De Rop (Beveren), Roduc Rehab (Sint-Niklaas), Serpo (Sint-Niklaas), Wynn’s Belgium (Sint-Niklaas )

In het arrondissement Sint-Niklaas zijn er maar liefst 38 bedrijven die dit jaar 25 kaarsjes mochten uitblazen zodat meer dan 1000 jaar Waas ondernemerschap kon gevierd worden.
Deze bedrijven dragen samen al een millennium bij aan de Wase economie

Uit Temse: Garage Baziel Van Hoye, Smederij –Constructie W. Van Leugenhaege, Bakker Wouters, Algemene Bouwonderneming Vermeulen, Bruno Antognini Export.

Uit Lokeren: Garage M. Willems, Bergez Textiles, De Witte, Flomar en Co, Hout De Groote, Labo De Witte –Tandtechniek, Lambefimmo, Stals en Zonen, Taverne De Postiljon en Van de Velde –De Bruycker.

Uit Sint-Niklaas: Veranco, Varteks, Monikids, Marty en Euroflora.

Uit Kruibeke: Chocolaterie Duc D’O, Den Duiventoren, Publi –Rent; R.D’Eer – Maris en Wase Schilderwerken.

Uit Beveren: Gylean, ’t Pauwke eb Weyn’s Honingbedrijf.
Uit Kemzeke: Reda.
Uit Sint-Pauwels: Bryssinck en Van Gaveree.
Uit Melsele: Bouwonderneming Maes.
Uit Belsele: Maes – Cornelis.
Uit Doel: Muisbroek.
Uit Sint-Gillis: Pakkie.
Uit Stekene: Garage Dias en zonen

Image
Gust Deckers kreeg de Lifetime Achievement Award als voormalig gedelegeerd bestuurder van het Intergemeentelijk Samenwerkingsverband van het Land van Waas en gedelegeerd bestuurder van de Maatschappij voor Grond- en Industrialisatiebeleid van het Linkerscheldeoevergebied. Hij wordt hier gelukgewenst door een andere Beverse Deckers: schepen Peter Deckers.
Als ultiem sluitstuk van deze feestelijke ondernemersavond werd nog 1 persoon uit het arrondissement Sint-Niklaas bekroond met een Lifetime Achievement Award. Deze award werdt door de organisatie uitgereikt aan Gustaaf Deckers, voormalig gedelegeerd bestuurder ICW (Intercommunale) of nu officieel Intergemeentelijk Samenwerkingsverband van het Land van Waas alsook voormalig gedelegeerd bestuurder van de Maatschappij voor het Grond- en Industrialisatiebeleid van het Linkerscheldeoevergebied.

Gust Deckers is inmiddels 80 maar volgt vanuit zijn sterk maatschappelijke engagement  het reilen en zeilen van beide organisaties nog op de voet. Hij was een van de architecten van de Intercommunale. Dit gemeentelijk samenwerkingsverband vierde dit jaar haar 40-jarig jubileum en heeft een zeer belangrijke rol gespeeld in de ontwikkeling van industrieterreinen die een sterke economische impuls hebben en nog geven aan het Wase ondernemingsklimaat. Denk maar aan de ontwikkeling van TTS Temse waar nu bijna 200 bedrijven zich hebben gevestigd. Het Waasland is hierdoor weerbaarder en economisch sterker geworden en heeft het verdwijnen van de industrie die haar historisch op de kaart had gezet op een perfecte wijze kunnen opvangen. Denk maar aan het verdwijnen van de met de regio sterk verbonden metaalindustrie (Boelwerf, Nobels Peelman) of de ooit roemrijke textielindustrie.

Voorzitter Meirlaen: "Deckers heeft echter een nog minstens even belangrijke rol gespeeld inzake de ontwikkeling van de Waaslandhaven, hij is de motor van onze regio én het visitekaartje van de Haven van Antwerpen. Als eminent vertegenwoordiger van het Waasland in het Havenbedrijf van Antwerpen heeft hij mede gestalte gegeven aan de ontwikkeling maar ook aan de verdediging van de Wase belangen."

Het Laudatio van Freddy Willockx ter ere van Gust Deckers, geven we in een volgend artikel. (Rolf Duchamps)

 

 

Lees ook:

REGIO. De Kamers van Koophandel Antwerpen-Waasland, Kempen en Limburg verwachten meer en betere communicatie en betrokkenheid rond wegenwerken. Aanleiding zijn de lange files op onder andere de...

TEMSE. Woensdag is in Temse Globus III gestart, een project dat ondernemers met internationale groeiambities samenbrengt om kennis uit te wisselen.  Het project is verdeeld in vijf groepen voor...

REGIO. De bekende juweelontwerper Nico Taeymans begeleidt twaalf beginnende juweelontwerpers uit heel Vlaanderen. Zij startten op 27 september aan de eerste sessie van het project...

DOEL. VOKA-voorzitter Patrick Meirlaan heeft de mensen van Doel 2020 boos doen reageren op wat hij tijdens zijn nieuwjaarstoespraak in de Waaslandhaven zei. Daarin verzette hij zich  openlijk...

Voka wil dat de Vlaamse regering zo snel mogelijk start met overlegd met Magna over het behoud van jobs bij Opel Antwerpen.ANTWERPEN/REGIO. Gisteren maakte General Motors bekend om Opel te verkopen...

WAASLAND. Voka - Kamer van Koophandel Antwerpen-Waasland is verheugd dat de Vlaamse regering duidelijk gekozen heeft voor het BAM-tracé. Door de BAM opdracht te geven een...