Belgische Weynants en Zwikstra winnen Groot Dictee
Alvorens van start te gaan spraken de burgemeesters Willy Minnebo en Antoin Scholten een inleidend woord waaruit bleek dat ze dit dictee echt naar waarde schatten. Beiden zaten ook in de jury waar ook plaats was voor schepen Ann Van Damme en een meegekomen Nederlandse journalist.
Voor burgemeester Scholten is het belangrijk iets te doen voor taal. "Ook al hebben België en Nederland dezelfde taal toch zijn er een aantal woorden die verschillend gebruikt worden of door Nederlanders niet worden begrepen en omgekeerd is dat ook zo", aldus Scholten, "Dit dictee hoort bij onze verzustering. De culturen zijn ook wel anders. Je bent heel snel over de grens in België en toch is er een heel andere wereld. Daarom is het goed dat we als twee naamgenoten ons eens buigen over de Nederlandse taal."
Na het zien van de tekst vond de Nederlandse burgemeester dat er ook voor hem woorden in voor kwamen die hem onbekend over kwamen zoals bv. iets veil stellen. Hij ontdekte ook oud-Hollandse woorden die zij al lang niet meer praten.
De tekst van het Groot Dictee Zwijndrecht en Zwijndrecht was Belgisch want het werd in elkaar gestoken door een echtpaar uit Zoersel, Guy Wouters en Rita Geerts. En dat zijn specialisten ter zake want beiden komen uit het onderwijs waar ze leraars Nederlands waren. Guy is gespecialiseerd in de spelling en behoort bij de toppers van het Davidsfonds.
"Ik nam al 11 keer deel aan het ‘Grote Davidsfonds Dictee’ en zat evenveel keer in de finale. Dat dictee is ook veel moeilijker dan het Groot Hollandse Dictee, niet te vergelijken! Tegenwoordig zijn ze het ook voor de specialisten zó moeilijk aan het maken dat we tegen elkaar zeggen: waar zijn we mee bezig. Ze zoeken echt naar de gekste woorden. Moest ik dat dictee hier voorlezen, dan zouden de mensen vragen: is dit Nederlands?"
Het dictee voor Zwijndrecht werd door zijn dame Rita opgesteld maar omdat Guy op vlak van spelling nog sterker is, geeft hij er wel advies bij en zegt wat beter niet in de tekst staat.
de resultaten
Terwijl de verbeteraars aan het werk waren, werd het dictee geprojecteerd en konden de deelnemers al vaststellen waar ze gefaald hadden. En dan kwam de uitslag. Bij de gemeentelijken was Ilse Weynants de beste en ze kreeg haar pakket boeken met o.a. ook een woordenboek.
Bij de gewone deelnemers waren twee dames met evenveel fouten: de Nederlandse Marja Zwikstra en de Belgische Sabine Van Meirvenne. Ze hadden elk 8 fouten en dat was het minste van alle deelnemers. Maar om nu te weten wie uiteindelijk het Grote Dictee 2008 zou winnen, werd nog en mini-dictee georganiseerd tussen de twee. Wie eerst een fout schreef verloor!
Het was al van bij het eerste woord bingo want 'papaja' werd door Sabine Van Meirvenne met een ‘g’ in het midden geschreven en zo ging de zegen het Nederlandse Zwijndrecht.
Ilse Weynants, kan naast goed tennissen, dus ook flink haar taal schrijven. Ze maakte in het moeilijke dictee maar 20 fouten, goed voor een eerste plaats. Ze vond het verre van gemakkelijk en er staken voor haar te veel ‘twijfelgevallen’ in. "Als voorbereiding heb ik wel een beetje de spellingregeltjes bekeken maar ’t is toch veel moeilijker dan dat je denkt. Vooral omwille van die specifieke gevallen en dán begin je te twijfelen."
Ze vond het wel best leuk om deel te nemen en noemde het wel belangrijk dat de mensen juist kunnen schrijven, juist spellen.
De gemeenteontvanger Jacques Rombauts vond het helemaal niet gemakkelijk en dat bleek ook uit het resultaat want er kwam maar een moeilijk einde aan zijn aantal fouten. "Het is ook al een tijd geleden dat ik eens geoefend heb in spelling en vandaar. Ik maakte vooral fouten op de koppeltekens en splitsingen van woorden. Er waren er zoveel in, dat ik er geen enkel meer kan opnoemen."
Maar een gemeenteontvanger heeft natuurlijk andere katten geselen dan letters in de juiste volgorde zetten tot een juiste spelling. Hij speelt met cijfers. "Ik moet meer rekenen en als ik iets moet schrijven dan zijn het verslagen en dan ligt het woordenboek naast mij. En dat is wel een groot verschil met dit dictee. Ik kies dan zelf mijn woorden hé of ik omzeil de moeilijke woorden door synoniemen te gebruiken."
Maar al bij al was hij als ingekomen ‘vrijwilliger’ in het gemeenteteam, toch tevreden de uitdaging te hebben aangegaan.”
Schepen André Van de Vijver had ook zijn ervaring klaar. "Ik vond het moeilijk zoals iedereen vermoed ik. Het is niet onlogisch dat je begint te twijfelen. Mijns inziens waren de koppeltekens en de hoofdletters moeilijkst maar voor de rest viel het wel mee. Maar, als ik slechts 20 fouten heb, dan ben ik al heel tevreden." Hij had er 31.
Het Groot Dictee zet volgens de schepen de mensen wel aan om de spellingregels toch eens te bekijken maar hij weet dat die niet altijd even logisch zijn en zo begint de twijfel. Neem maar eens ‘seksobjecten’ en ‘sexappeal’ bijvoorbeeld met de k en de x. "Deelnemen aan zo’ n dictee doe je uit interesse", vond de cultuurschepen, "Er zijn mensen die er als hobby mee bezig zijn en die maken weinig fouten. Er is hier een mevrouw bij die teksten verbetert voor een Nederlandse Uitgeverij."
Mieke Stoop, cultuurfunctionaris van Zwijndrecht, nam deel in de reeks van de 7geselecteerde inwoners. Ze maakte amper 10 fouten wat een bijzonder schitterend resultaat was want de winnaar had er maar 8. "Het viel vooral goed mee in het begin maar naar het einde toe werd het moeilijker. Aan bepaalde woorden begon ik dan te twijfelen." Mieke kende alle woorden wel behalve het woord ‘vermeien’.
Hij deed het trouwens schitterend en maakte slechts 11 fouten. Ook voor hem was twijfel de dooddoener. "In de toekomst zal ik zeker nog deelnemen. Ik doe dat trouwens al door deel te nemen aan het ‘Groot Nederlands Dictee’."
Na afloop spraken we burgemeester Scholten nog over de verzustering waarmee Zwijndrecht en Zwijndrecht zich echt gelukkig prijzen. Toen er onlangs nog een biljartontmoeting was tussen spelers uit beide gemeenten, wist Scholten daar niks van. "Dat moet ook zo", reageerde hij, "De mensen moeten zelf ook elkaar vinden en het leuk vinden om contacten uit te wisselen. De gemeente tracht dat te stimuleren door de reiskosten te betalen of hen in contact te brengen. Maar ik zou het dus fijn vinden dat verenigingen elkaar weten te vinden."
Burgemeester Antoin Scholten vond het allemaal manieren om elkaar beter te leren kennen. Naar de toekomst toe hoopt hij dat op vlak van sport, bij de verenigingen ook nog initiatieven groeien. Zelfs op bestuurlijk niveau kán dat nog. "Ik heb trouwens aan mijn collega Minnebo al voorgesteld, om eens te wisselen van plek. Als burgemeester iets van elkaar leren. Dat kan ook door met elkaar eens een week mee te lopen."
De Groot Dictee heeft in ieder geval de verzustering nog meer hechter gemaakt en misschien kan bij een volgende uitgave toch wat meer volk de weg naar ’t Waaigat vinden. Vooral dan omdat iedereen actief kan mee doen aan het dictee en zich zo kan testen hoe ver het met de spelling staat. Tussen de bedrijven door trad nog een goochelaar op en ook dat was een leuk meenemertje. (Rolf Duchamps)