Museum doet breinijverheid herleven

Image
Breimachines uit lang vervlogen tijden, te zien in het SteM Zwijgershoek.
SINT-NIKLAAS. Het woord 'fabrikangt' dat in de Wase hoofdstad vroeger veel werd gehoord brengt ons naar de breinijverheid die rond 1870 zijn intrede deed in Sint-Niklaas. In de grote bloeiperiode groeide ze uit tot een industrie met meer dan 5.000 arbeiders en arbeidsters. Vandaag is deze industrietak door de delokalisatie naar het Verre Oosten, zo goed als uit het straatbeeld verdwenen. Het SteM Zwijgershoek brengt die periode duidelijk in herinnering en heeft een knappe verzameling bijeen gebracht rond de breinijverheid.

Om dit erfgoed voor de toekomst te vrijwaren, hebben voormalige fabrikanten en arbeiders zich verenigd in de vzw Breimuseum. Dankzij hun inzet kan de bezoeker vandaag onder het zaagtanddak van het breiatelier tientallen machines bekijken. Het zijn unieke materiële getuigen van een roemrijk verleden.

Men treft er meer dan twintig vlakbreimachines aan: de perfecte illustratie van de technische evolutie van 1910 tot het midden van de jaren 90. Verder zijn er imposante rondbreimachines, kleine vinnige kousenbreimachines, diverse toestellen voor laboratoriumonderzoek en een levensecht confectie-atelier.

Image
Breimachines uit lang vervlogen tijden, te zien in het SteM Zwijgershoek.
De meeste breimachines werken nog echt: men ruikt de smeerolie, hoort de raderen draaien, en ziet de draadgeleiders heen en weer schuiven en de draden van de bobijnen afwentelen. Imposante foto’s van oude én nog enkele actieve fabrieken, mannequinpoppen aangekleed met breimode van de voorbije decennia en fraaie vitrines met historisch en technisch breiwerk brengen de bezoeker helemaal in de sfeer. Tussen al het technisch geweld wordt ook de mens niet vergeten.

Op een groot vlakscherm wordt een interessante documentaire geprojecteerd over honderd jaar evolutie in het productieproces van breigoed, van garen tot afgewerkt product.

Aan een audiopunt luistert men naar levendige getuigenissen van een tiental fabrikanten, breimecaniciens, linksters, breisters en triplocksters. Alles is uit te testen tijdens de open museumdeur op zaterdag 22 en zondag 23 november. (Rolf Duchamps)

 

Lees ook:

Wegwijzers wijzen de weg naar het museum.SINT-NIKLAAS. Door de opening van het nieuwe museum SteM Zwijgershoek, is de Wase hoofdstad echt naar een top geëvolueerd. Alle voorwerpen en documenten...

De wegzijzers in het straatbeeld wijzen de weg naar het SteM Zwijgershoek.SINT-NIKLAAS. Wie eens de weg heeft gevonden naar het Museum in de Wase hoofdstad zal er ongetwijfeld nog meer komen. Er is...