Koor Melos viert 25-jarig bestaan met barokconcert

MELSELE. Het koor Melos dat in 1985  werd opgericht door dr. Christina Noppe, onder impuls van toenmalig pastoor E.H. Lippens, gaat het 25-jarig bestaan vieren met een concert op zaterdag 4 december in de Onze-Lieve-Vrouwkerk van Melsele. Voor die gelegenheid krijgt Melos versterking van het koor Cantagilli uit Sint-Gillis, de solisten Hilde Venken (sopraan) en Marion Kreike (alt) en het Orchestra Da Chiesa, allen onder leiding van Luc Martens.

Op het programma staan het motet 'Ihr lieben Hirten, fürchtet euch nicht' van Andreas Hammerschmidt (1611-1675), de 4de cantate 'Fallt mit Danken, Fallt mit Loben'  uit het Weihnachtsoratorium van J.S.Bach (1685-1750) en het Gloria in D RV 589 van A.Vivaldi (1678-1741).
Alhoewel het concert niet als kerstconcert wordt aangekondigd, zijn er toch twee werken expliciet voor Kerstmis geschreven: het motet van Hammerschmidt en de cantate van Bach. Het prachtige Gloria van Vivaldi past daar thematisch uitstekend bij. Klinkt er immers ook niet verschillende keren 'Gloria in excelsis Deo' of ' Eer aan God in den hoge'? En dat is toch Kerstsfeer!

geschiedenis

Toen Melos in 1985 begon werd niet geaarzeld en gaf al in het eerste jaar van het bestaan een kerstconcert in wamenwerking met het muzikaal ensemble Capella Wasiae o.l.v. Jan Pieters en met organist Koen Van den Camp. Heel wat andere concerten volgden.
Het tienjarig bestaan werd gevierd met de barokopera 'Dido en Aeneas' van Henry Purcell. Andere gedenkwaardige concerten waren de 'Carmina Burana' van Carl Orff,  de musical 'Het meisje met de zwavelstokjes' (een eigen productie) en de Messiah van Haendel.

Sinds 2002 heeft Luc Martens de muzikale leiding overgenomen. Met hem bracht het koor een aantal kerstconcerten, en diverse andere gevarieerde concerten.  In 2006 was er weer een uitschieter met de opera Orphée et Eurydice van Gluck in de versie van Berlioz.
Heel wat muzikanten verleenden door de jaren heen hun medewerking aan de concerten van Melos (het blokfluitensemble Vier op een Rij, de Chapelle Lorraine en Paul Dombrecht, de Melseelse fanfare De Kunstliefde,  mensen van de muziekacademie van Beveren)
De laatste jaren werkt Melos geregeld samen met het koor Cantagilli van Sint-Gillis-Waas, waarvan Luc Martens eveneens dirigent is.

Melos is een begrip uit de muziektheorie. Het melos duidt de opvolging van toonhoogten aan welke in een melodie plaatshebben, los van de ritmische structuur. Men kan ook zeggen dat het melos bepaald wordt door de opeenvolgende intervallen van een melodie. Melos en ritme vormen in combinatie met elkaar dus de melodie. En die melodie zal op zaterdag 4 december om 20 uur weer klinken in de kerk van Melsele.

praktisch

Kaarten kosten 12 euro in voorverkoop; 14 euro aan de kassa. Ze zijn te verkrijgen bij de koorleden via reservatie op  tel. 03.777.79.48 of via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..  (Rolf Duchamps)