Vergadering zonder mappen goed voor Cera Award

GENT. Om meer studenten te inspireren tot 'sociaal ingenieur', organiseerden Cera en RVO-Society voor de tweede maal de 'Cera Award'.  Om kans te maken op de Cera Award moeten studenten met een technisch-wetenschappelijke opleiding kiezen voor concrete opdrachten in de socialprofitsector. Loïc Eeckhout en Frey Oosterlinck, studenten toegepaste informatica van de Hogeschool Gent, wonnen de award met een nieuwe intranetsite voor vzw Sig uit Destelbergen.

Loïc Eeckhout en Frey Oosterlinck ontvingen de Cera Award 2010 uit handen van Vlaams Minister voor Welzijn Jo Vandeurzen. De uitreiking van de Cera Award kaderde in een inspiratie-event van Verso rond sociale innovatie. Het duo maakte een nieuwe intranetsite voor de vzw Sig, een organisatie die zich inzet om de levenskwaliteit van personen met functioneringsproblemen en hun omgeving te bevorderen via inclusie en integratie. Daarvoor organiseert de vzw workshops, tentoonstellingen, toneelvoorstellingen, voordrachten en infosessies. Deze activiteiten zijn door de studenten gebundeld op de nieuwe intranetsite die bereikbaar is vanaf elke computer binnen Sig. "Om zo een omvangrijk project met zoveel details tot een goed einde te brengen was communicatie zeer belangrijk. Net daarom was er elke donderdagvoormiddag een vergadering met de feedbackgroep die Viviane had opgericht. Hier kwamen in het begin wel een aantal communicatieve problemen naar boven want hoe leg je als informaticus iets uit aan mensen die geen of zo goed als geen voorkennis hebben van programmeren? Dit hebben Frey en ik opgelost door alles zo eenvoudig mogelijk voor te stellen door middel van prototypes, schetsen, voorbeelden en door regelmatig een demo te geven van de voortgang van het project. Zo kon de feedbackgroep haar meningen en kritieken uiten zodat wij de nodige aanpassingen konden aanbrengen", aldus Loic. "Mijn collega’s zijn ook echt blij voor mij. Nu kan ik eindelijk naar de vergaderingen zonder steeds al die dikke mappen mee te sleuren", besluit Viviane Vermeiren van Sig vzw.


"1 plus 1 is soms 3"

Om meer studenten te inspireren tot 'sociaal ingenieur' organiseerden Cera en RVO-Society voor de tweede maal de 'senior Cera Award'. Het publiek kon stemmen op Frank Allemeersch, Ann Heylighen, Hubert Froyen of Wim Dehaene, allen ingenieurs met een pertinente inzet voor de socialprofitsector en een rotsvast geloof in een interdisciplinaire aanpak in technisch onderwijs. Wim Dehaene haalde het met 728 van de 2022 stemmen die werden uitgebracht. Wim is prof aan de K.U.Leuven en ijvert voor een teamgericht leerproces in engineering en relevant gebruik van techniek en wetenschap.  "De enige manier om van een plus een drie te maken, is mensen uit alle disciplines te laten samenwerken. Dat soort wiskunde is onze enige kans om de actuele problemen i.v.m energie, milieu, gezondheidszorg, … aan te pakken", aldus Wim.

info: cera-award.be

 

 

Lees ook:

SINT-NIKLAAS. Op het plein van Sportkring Sint-Niklaas werd gisteren, zondag 29 mei, de bekerfinales van Walivo, het Waas liefhebbersverbond, gespeeld.  De strijdt om de supercup werd uitgevochten...

SINT-NIKLAAS. Rode Kruis Sint-Niklaas krijgt dankzij de steun van Cera een nieuwe tent. Deze tent zal door de vrijwilligers van de Hulpdienst voornamelijk gebruikt worden als EHBO-post op...