Terug in de tijd in het Poldermuseum van Lillo

Een vakantie-uitstap die als een hit kan worden vermeld, is deze naar het Poldermuseum van Lillo-Fort. Met de veerboot kan in Doel worden overgezet en bij aankomst, beneden de dijk in de Tolhuisstraat, zijn de kleurrijke schilden van de polderdorpen reeds te zien aan de gevel van het museum. Ook van deze die al tientallen jaren geleden zijn verdwenen als gevolg van de havenuitbreiding: Wilmarsdonk, Oosterweel, Oorderen. Ook het dorp van Lillo is al lang opgeofferd en enkel het gehucht Lillo-Fort is gebleven. In het Poldermuseum wordt terug gekeken naar de verdwenen dorpen.

In Lillo, waar momenteel geen 50 inwoners wonen, wordt een speciale sfeer ingeademd. Dit is d?oeristische pleisterplaats van de Antwerpse Polder. Op de oude vestingschansen van het fort en de Scheldedijken kan gewandeld worden, in het oud gemeentehuis kan 's zondagsnamiddags de kunstgalerij bezocht worden, er zijn enkele antiekzaken die prachtige meubelen tonen en op de terrasjes van de herbergen kan gezellige verpozing gevonden worden. Maar een apart gegeven is het Poldermuseum dat al in 1959 door de Heemkundige kring van de Antwerpse Polder in Wilmarsdonk werd opgericht. Toen dat dorp onder het zand voor de haven verdween, werd het in 1963 ondergebracht in Lillo-Fort in de gebouwen van een verdwenen beschuitbakkerij.


Een bezoek aan het Poldermuseum is niet even binnen wippen en buiten gaan. Er zijn 34 kamers en zowat alles uit het leven van de polderbevolking vroeger, is er te zien. Interieurs uit de tijd van toen komen weer tot leven. Zoals de dorpsherberg met toog en tapkranen, een heus klaslokaal van 60 of 70 jaar geleden met zuster Marca die "oplet", een rouwkapel van heel lang geleden en waarbij een langgerokte pastoor bij staat. Het oude dorpswinkeltje waar de kinderen van de Tweede Wereldoorlog om snoep gingen. Wie ouderwetse fietsen uit de 19de eeuw van nabij wil zien, kan het hier.


Ook de eerste en tweede verdieping zijn volledig bezet met voorwerpen, meubilair, documentatie, machines of foto's. Ouderen herinneren het zich nog wel uit hun jonge jaren, jongeren leren hier hoe de mensen vroeger leefden. Het Poldermuseum is dus voor iedereen een verrijking. Het is geopend op zon -en feestdagen van 13 tot 18u en dat nog tot 30 september. De toegangsprijs is 1,25 euro voor volwassenen, 0,50 euro voor kinderen van 10 tot 15 jaar, 1 euro voor 60-plussers en voor groepen van minstens 20 personen.


Wie met een groep het Poldermuseum op werkdagen wil bezoeken, kan contact opnemen met conservator Van Bosstraeten: 03/321.61.86.


Ook met de wagen is Lillo te bereiken. Vanuit Antwerpen wordt de ring gevolgd richting Breda, voorbij de afrit Merksem moet rechts gehouden worden richting Bergen-op-Zoom en dan steeds rechtdoor en na het verlaten van de Frans Thijsmanstunnel, wordt naar rechts gereden om dan de richtingspijlen "Lillo-Fort" te volgen.(fvdv)