Reclameronselaars duiken weer op
ZWIJNDRECHT. De politie en de gemeentelijke diensten Middenstand en Lokale Economie werden op de hoogte gebracht dat er weer iemand op pad is om reclame te ronselen met het voorwendsel dat het voor in een boekje van de politie Zwijndrecht-Burcht is (In Beveren is het voor de politie van Beveren uiteraard). Dit is dus niet het geval en de zakenmensen wordt gevraagd op hun hoede te zijn. Dat bericht ons de dienst Middenstand van Zwijndrecht.
UNIZO verspreidde hierover een persbericht. Men kan de lijst met malafide reclameronselaars nu ook vinden op de website van de FOD Economie. Die staat er al van vorige zaterdag op.
De lijst komt er in samenwerking met UNIZO dat zelf al veel eerder dergelijke lijst op haar website publiceerde. De ondernemersorganisatie ijvert al jaren voor het bestrijden van reclameronselaars en spendeerde minstens 21.000 euro gerechtskosten aan deze strijd. "Deze samenwerking is een goed initiatief", vindt UNIZO-topman Karel Van Eetvelt, "We dringen er nu op aan dat die lijst ook wordt gecommuniceerd en doorgespeeld naar de magistratuur die over dergelijke bedrijven moet oordelen."
Het probleem ligt volgens UNIZO net bij de communicatie tussen de verschillende instanties: "De vele Pro Justitia's die de Algemene Directie Controle en Bemiddeling over reclameronselaars opstelt, worden door de parketten steeds geseponeerd," zegt UNIZO. "Na het initiatief van minister Van Quickenborne is het nu dus aan minister van Justitie Stefaan De Clerck om ervoor te zorgen dat de problemen met reclameronselaars ook effectief prioritair worden behandeld."
UNIZO legde zelf twee voorstellen tot wetsontwerp neer in de Kamer om reclameronselpraktijken verboden en strafbaar te maken.
De problematiek van reclameronselaars is een bekend dossier. De meeste reclameronselaars leiden ondernemers op dezelfde manier om de tuin: ze sturen hen ongevraagd brieven met foute gegevens in de hoop dat die gecorrigeerd worden teruggestuurd. Door dat te doen, tekenen de ondernemers - onwetend wegens verdoken in zeer kleine lettertjes – een overeenkomst waardoor ze jarenlang vasthangen aan een kost van 1.000 euro/jaar.
Veroordeel ze!
In België gaan ronselaars voorlopig vrijuit voor deze malafide praktijken. In tegenstelling tot in Duitsland en Frankrijk waar reclameronselaars voor dezelfde feiten wel veroordeeld worden. UNIZO vindt het daarom hoog tijd voor extra stappen door minister van Justitie Stefaan De Clerck.
De ondernemersorganisatie vraagt de minister onder meer: dat hij naar alle rechters de door Van Quickenborne opgestelde lijst stuurt die hen toelaat de omvang van het fenomeen in te schatten; dat hij in België een initiatief zou opzetten zoals het Nederlandse Steunpunt Acquisitiefraude; dat hij het college van procureurs-generaal verder aanspoort om deze dossiers effectief te vervolgen op vraag van de Economische Inspectie.
Zoals we hoger al schreven, UNIZO spendeerde al 21.000 euro gerechtskosten in haar strijd tegen reclameronselaars en stelt zich ook op 16 december burgerlijke partij tegen DAD(Deutscher Adressdienst.) Deze Duitse reclameronselaar moet zich voor de correctionele rechtbank van Brussel verantwoorden wegens oplichting, poging tot oplichting en intimidiatie en verschillende inbreuken op de Wet Handelspraktijken.
De ondernemersorganisatie biedt gedupeerde leden de kans zich bij de burgerlijke partijstelling aan te sluiten tegen 35 euro, zodat ze het geld dat ze ooit aan DAD betaalden kunnen terugvorderen. Als ze het op zichzelf zouden doen zou het hen ongeveer 1500 euro kosten. Alle info via het servicecenter op 078/35.39.39
Ondernemers die het slachtoffer zijn van een ronselaar worden aangeraden contact op te nemen met het UNIZO-meldpunt Reclameronselaars (078/35.39.39 of Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. ). (Rolf Duchamps)